Рискова бременност

Какво се крие зад наименованието рискова бременност?

Бременността и раждането на бебе е един съвсем естествен процес. След пълен период на бременността около времето на термина – жената ражда здраво бебе. Два или три дни по–късно тя напуска болницата, за да започне ежедневието си вече с нарасналото семейството. Но не всички бременности за жалост вървят гладко. Някои жени изпитват това, което лекарите определят като високорискова бременност. Бременността е рискова, когато има потенциални усложнения, които биха могли да повлияят на майката, бебето или и на двете. Ако имате рискова бременност, то тя ще изисква стриктно наблюдение от специалист, за да може да се гарантира, ако има някакво влошаване, така да се действа, че да няма опасност за майката и бебето.

Причини за рискова бременност:

Възрастта на майката

Един от най–честите рискови фактори за висока степен на риск за бременността е възрастта на майката. Жените, които са на възраст под 17 години или над 35 години, когато са бременни, са с повишен риск от усложнения на бременността в сравнение с тези, които износват бебе между късния си пубертет и началото на тридесетте си години. Рискът от спонтанен аборт и генетични дефекти са изключително повиши след 40–годишната възраст на майката.

Рискова бременност поради медицински заболявания, които съществуват преди бременността

Заболявания като високо кръвно налягане, белодробни, бъбречни или сърдечни проблеми, диабет, автоимунно заболяване, полово предавани болести или хронични инфекции като човешкия имунодефицитен вирус – може да представляват риск за майката или нероденото бебе. Предишни бременности, завършили със спонтанен аборт, регистрирани проблеми с предишна бременност или бременности или фамилна анамнеза за генетични заболявания също са рискови фактори за висока степен на риск за една бременност. Ако имате медицинско състояние, е важно да се консултирате с доктор, преди да решите да забременеете. Вашият лекар може да назначи тестове, да коригира лекарствата ви или да ви посъветва за предприемане на предпазни мерки, които трябва да доведат до оптимизиране на здравето на вас и вашето бебе.

Медицински състояния, които се появяват по време на самата бременност

Дори, ако сте здрави, когато забременеете, е възможно да се развиете или да бъдете диагностицирани с някакъв проблем по време на бременност, който може да засегне вас и вашето бебе. Два от най–общите проблеми, свързани с бременността са: Прееклампсията – това е синдром, който включва високо кръвно налягане, наличие на протеин в урината и подуване на тялото. Прееклампсията може да бъде опасна или дори фатална за майката или бебето, ако не се лекува. С правилното управление обаче повечето жени, които развиват прееклампсия, имат здрави бебета. Гестационен диабет – това е вид диабет, който се появява при бременност. Жените с гестационен диабет може да родят здрави бебета, ако следват плана за лечение от своя наблюдаващ гинеколог. Обикновено диабетът преминава след раждането. Въпреки това бременните жените с диабет са с риск от развитие на диабет тип 2 и трябва стриктно да се следят.

Често лекарите казват рискова бременност поради проблеми, които възникват от самата бременност и които нямат много общо със здравето на майката.

Преждевременно раждане

Tова е раждане, което започва преди 37 гестационна седмица от бременността. Въпреки че няма начин да се разбере кои жени ще претърпя преждевременно раждане, има фактори, които поставят жените в по–висок риск като някои инфекции, къса шийка на матката или предишно преждевременно раждане.

Многоплодна бременност

Tова означава, че носите повече от едно бебе (близнаци, тризнаци, четиризнаци и т.н.). Обикновено такава бременност възниква, когато жените прибягват до някакво асистирано лечение на безплодие. В случай на многоплодна бременност, се увеличава рискът от преждевременно раждане, гестационен диабет и прееклампсия.

Плацента превия

Tова е състояние, при което плацентата обхваща шийката на матката. Състоянието може да предизвика кървене, особено ако жената има контракции. Ако плацентата все още обхваща шийката на матката в близост до датата на термина, лекарят може да насрочи цезарово сечение за намаляване на риска от обилна кръвозагуба, която да застраши живота на майката и на бебето.

Проблеми с плода

Tе понякога може да се видят на ултразвук. Приблизително 2 % до 3 % от всички бебета имат малки или големи структурни проблеми в развитието. Понякога може да има семейна история на такъв тип проблеми, но често тези проблеми са напълно неочаквано.

Може ли да се предотврати една рискова бременност и какво може да бъде лечението за усложненията при една вече констатирана такава?

Ако нямате съществуващ здравословен проблем, много лекари препоръчват преди зачеването да си направите среща с вашия гинеколог, които да гарантира, че сте достатъчно здрави, че да можете да понесете една бременност. При тази среща вашият лекар може да препоръча какви стъпки можете да предприемете за намаляване на риска от развитие на някои проблеми и в следствие на тях да имате рискова бременност.

  • Получаване на най–малко 400 микрограма фолиева киселина дневно, като започнете преди зачеването и продължите през цялата бременност.
  • Практикувате една здравословна диета и поддържате правилно тегло.
  • Поддържате редовна физическа активност, освен ако не се препоръчва друго от вашия лекар.
  • Избягвате цигари, алкохол и наркотици.
  • Посещавате вашия лекар редовно.