Моята първа менструация, какво трябва да знам?

Моята първа менструация, какво трябва да знам?

Моята първа менструация, какво трябва да знам?

Вашият менструален период е естествена част от израстването и се случва при всяка една жена, така че няма от какво да се притеснявате и за какво да се тревожите. Менструацията е кръвта (нека я наречем разговорно кръв, макар че не е само кръв, но затова по късно), която излиза от матката ви като част от естествен процес за подготовка на тялото ви за възможна бременност. Сега, когато тялото ви се променя можете да забременеете и точно преди да настъпи първият ви период също. Първата менструация се нарича Менархе.

Първа менструация

След като вече сте имате първа менструация, то от тук занапред вашият менструален период ще се случва веднъж месечно и обикновено продължава между 2 до 7 дни, а целия цикъл е около 28 дни. Разбира се може би ще отнеме няколко месеца, за да стане цикълът ви редовен и предсказуем. Първите няколко пъти менструациите най-вероятно ще бъдат слаби и нередовни. Може да ви е полезно да следите менструацията си всеки месец, за да видите колко трае и кога се очаква. Можете да използвате лесни мобилни приложения или обикновено хартиено календарче.

Какви са признаците, по които да познаете кога ще дойде менструацията ви?
Около времето на вашата първа менструация, формите на тялото ви ще станат по-женствени – бедрата и гърдите ви ще станат по-големи. Вие също така ще забележите повече окосмяване на нови места като по ръцете и в интимната зона. Това са нормални промени и са част от порастването. Цикълът ви не трябва да пречи на живота ви. Той е нормално и естествено състояние и нищо не трябва да ви смущава или притеснява.

Ето някои от най-честите въпроси преди появата на вашата първа менструация:

Кога ще получа първия си цикъл?

Много момичета получават първия си менструален период между 12 и 14 години, но това може да започне по-рано или по-късно.

Моят период току-що започна, какво трябва да направя?
Не се безпокойте! Кажете на своят родител, приятел или учител, че имате за първи път менструация. Възрастните хора или по-големите братя и сестри могат да ви помогнат да получите правилната информация и продукти, които ви трябват.

Колко дълго ще трае менструацията ми?

Периодите обикновено продължават между 2 и 7 дни, но всяко тяло е различно. Ако менструацията ви често трае повече от 7 дни, говорете с родител или лекар.

Колко кръв ще изгубя?

Може да изглежда, че губите много кръв, но това реално е само около 3-5 супени лъжици. Също може да ви бъде интересно да знаете, че не е само кръв излиза от вагината си по време на менструация, но и тъкан от маточната стена. Също така е често срещано явление да намерите кръвни съсиреци по санитарните ви материали – тампони и превръзки, така че не се паникьосвайте.

Кой ще знае, че сте в менструален период?

Освен ако не решите да кажете самите вие – е много малко вероятно някой друг да разбере, че сте в цикъл. Има няколко признаци, които да намекват, че сте в менструален цикъл в момента като например по силно изразени пъпки на лицето, нервност, набъбване на гърдите и т.н.

Мога ли да плувам или да спортувам?

Да! Има измислени няколко вида менструални продукти, които ви позволяват да се упражнявате, плувате и спортувате, както обикновено. Един от продуктите, все по-популярни сред активните хора в менструация, са менструалните чашки.

Как да управлявате цикъла си успешно още от вашата първа менструация?

Има различни менструални продукти на разположение. Намерете най-подходящия период за вас, докато се почувствате напълно комфортно и уверено. Винаги измивайте ръцете си преди и след смяна на използвания от вас продукт. Видове такива продукти:

  • Дамски превръзки: Това са тип подложки, които се носят върху вътрешната част на бельото си и се придържат чрез залепваща се лента. Те абсорбират менструалния поток. Смяната на превръзките трябва да бъде на всеки 4-6 часа, за да бъде употребата им безопасна.
  • Тампони: Тампоните са изработени от памучен материал и трябва внимателно да се поставят във вагината ви, където те абсорбират менструалната кръв. Те трябва да бъдат сменявани на всеки 4-6 часа.
  • Менструални чаши: Менструалните чашки са малки чаши, които се вмъкват във вагината, както тампоните. Те събират вашия кръвен поток и може да се носят без риск за до 12 часа. Те са изработени от много здравословен материал и се пере и използват многократно, така че те са добри за околната среда!

Информация за родителите, относно появата на първа менструация на вашето дете:

Първият период е специално събитие! Прекарвайте времето си с детето ви, за да отпразнувате началото на новата глава в живота му. Споделянето на знания и опит е важно, за да им помогнете да се чувстват комфортно и уверено за промените, които се случват на телата им. Подготовката с правилна и актуална информация за първия менструален период може да попречи на притеснението. Знайте, че само защото менструалният им период е пристигнал, не означава, че те искат да се втурнат и да станат възрастни. Говорете от опит, нека знаят, че всички тийнейджъри ще преминат през новия етап и промените му. Покажете на момичето си менструалните продукти, видовете им, как да ги използва и нека тя си избере с кой ще се чувства най-комфортно.

Ако току-що сте получили вашата първа менструация, може да имате много нови въпроси. Не се притеснявайте да потърсите помощ, да разпитате, да поискате информация и съвети, защото това е естествено събитие и знак, че навлизате в периода на съзряването и порастването!

Разбери повече за Детско-юношеска гинекология

Related posts