Детско-юношеска гинекология

Най-често срещаните проблеми при момичетата, които е добре да консултирате с акушер-гинеколог.

В този раздел на кратко се опитвам да Ви представя най-често срещаните проблеми при момичетата, които е добре да консултирате с акушер-гинеколог.

Вулвит и вулвовагинит

Вулвит и вулвовагинит е диагноза, която означава възпаление на външните полови органи и влагалището в ранна възраст при момичета от 0 до 3 год. и по-късна детска възраст. Най-често се причинява от алергени, бактерии, хелминти (глисти), чуждо тяло и др.

Симптоматика: безпокойство и безпричинно раздразнение на детето. Външните белези, които сочат за инфекцията са: зачервяване, зацапване на бельото, по рядко фебрилитет и промяна на цвета на урината. За да се избегне задълбочаване на инфекцията и дискомфорта на детето, е добре да се обърнете към акушер-гинеколог, който извършва оглед на външните полови органи на детето. При съмнение за инфекция с тампон се взема проба за изследване и се предписва нужното лечение.

Синехия

Синехия e диaгнoзa, ĸoятo oзнaчaвa cлeпвaнe нa мaлĸитe cpaмни ycтни, нaмиpaщи ce вътpe във вaгинaтa. Слeпвaнeтo нa мaлĸитe cpaмни ycтни мoжe дa бъдe изцялo, дa бъдe чacтичнo и тoвa зaвиcи oт peдицa фaĸтopи. Зa cъжaлeниe, мнoгo oт cлyчaитe пpoтичaт бeз дaдeни cимптoми и ycтaнoвявaнeтo нa зaбoлявaнeтo cтaвa нa пo-ĸъceн eтaп или cъвceм cлyчaйнo. Πpи мoмичeнцaтa бeбeтa, cтpaдaщи oт cинexия, тpябвa дa cлeдитe зa бoлĸи в oблacттa нa пoлoвитe opгaни, зa чecти инфeĸции нa пoлoвo-пиĸoчнитe пътищa и зa бoлeзнeнo изxoждaнe пo мaлĸa нyждa. Моят съвет към Вас е при вечерното къпане на бебето да измивате добре и оглеждате външните полови органи. Ако все пак установите слепване на малките срамни устни е нужно да се обърнете към акушер-гинеколог.

Аднексит

Аднексит е диагноза, която включва възпаление на маточните придатъци – фалопиевите тръби, яйчниците и връзките, които ги поддържат. Най-често възпалителният процес се развива във фалопиевите тръби. Причината е в отслабването на защитните сили на организма, дължащо се на апендицит, възпалителни заболявания на коремните органи, остри респираторни заболявания, обостряне на хроничния тонзилит, възпалено гърло и др. Силен провокативен фактор е хипотермията, която е особено опасна по време на менструация. При лечението на това заболяване широко се използва противовъзпалителна терапия, включително антибиотици, както и витамини и антиалергични лекарства.

Предменструален синдром (PMS)

ПМС включва много физически и емоционални симптоми, като: акне, раздуване на корема, болки в гърдите, главоболие, запек, диария, повишен глад, депресия. Точната причина за ПМС е неизвестна, като в теорията се приема, че се дължи на промени в нивото на хормоните. През втората половина на менструалния цикъл се увеличава количеството на прогестерона в организма, а след това, около 7 дни преди началото на менструацията, нивата на прогестерона и естрогена започват да падат. Именно различната чувствителност на момичетата към хормоналните промени, води и до различните проявления на ПМС. През първите няколко дни от менструацията може да почуствате и спазми в долната част на корема. Те са причинени от химическия простагландин. Тези неволни контракции могат да варират от незначителни до резки и интензивни. Ако крампите преминат в тежки крампи, които пречат на момичето да посещава училище или да излиза с приятели, консултирайте се с акушер-гинеколог.

Нередовен цикъл при тийнейджъри

Момичетата достигат пубертета по различно време. При някои менархе (медицинският термин за първото менструално кървене) се среща на възраст от 9 или 10 години, а при други на по-късна възраст. Важна роля в началото на менструалния цикъл играе генетиката. При юношите става редовен до 2 – 3 години след първата менструация. През това време тялото се адаптира към притока на хормони, характерни за пубертета. Интервалът му обикновено е 28 дни, въпреки че в някои случаи може да бъде на 24 или 38 дни. Върху продължителността на менструацията влияят промените в нивата на хормоните. В един месец тя може да продължи само няколко дни, а в следващия – цяла седмица. Ако след 3 години цикълът на момичето не се стабилизира и е по- малък от 24 дни или повече от 38 дни, както и ако отсъства в продължение на 3 месеца е необходимо да се консултирате с акушер-гинеколог. Въпреки че повечето от проблемите, свързани с менструалния цикъл, не представляват сериозна опасност, няколко състояния изискват медицинска помощ.

Аменорея – какви са възможните причини?

Момичетата, чиято менструация не се появява на 15 години или 3 години след първите признаци на пубертета, имат:

Първична аменорея

Причината за аменорея могат да бъдат генетични проблеми, дисбаланс на хормоните или проблеми с развитието на репродуктивните органи.

Вторична аменорея

Вторична аменорея, когато едно момиче с редовен менструален цикъл спира внезапно менструацията. Причините може да са – бременност, хормонален дисбаланс, болести на щитовидната жлеза, стрес, загуба или увеличаване на теглото, прекомерна физическа активност.

Дисменорея (Болезнена менструация)

Първичната дисменорея е много често срещана в юношеството. Това състояние може да бъде причинено от простагландини. Големи количества простагландини могат да доведат до гадене, повръщане, главоболие, болки в гърба, диария и тежки крампи. За щастие тези симптоми обикновено траят не повече от два дни.

Вторичната дисменорея е болка, причинена от полипи или фиброми в матката, ендометриоза, тазова възпалителна болест (ПИД) или аденомиоза. В този случай трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Кога да се консултирате с акушер-гинеколог?

  • Момичето няма менструация до 15-годишна възраст и цикълът не е станал редовен след 3-годишна менструация.
  • Момичето има менструация на 13-14 годишна възраст и след това тя е спряла или е станала неправилна.
  • Момичето има менструален цикъл през интервал по-малък от 24 дни или повече от 38 дни.
  • Обилна и продължителна менструация. Тежкото кървене може да бъде знак за удебеляване на стените на матката, проблеми с щитовидната жлеза или инфекции. В някои случаи значителната загуба на кръв може да доведе до анемия с дефицит на желязо.

Здравето на момичето в юношеска възраст зависи до голяма степен от самото момиче, но и от осведомеността на родителите му. Здравословният начин на живот с правилното хранене и умерените физически упражнения допринасят за правилното развитие и самочувствието на вашето дете момиче.