Проследяване на бременност

Проследяване на бременност

Общо, за пренаталния период на неусложнена бременност, жената трябва да посети своя Акушер-Гинеколог 10-12 пъти: до 30-та гистационна седмица веднъж месечно, а след 30-та гистационна седмица – веднъж на всеки две седмици.

Бремеността протича в рамките на 40 гестационни седмици, подредени в календар на бременноста. Той подробно описва бременността всяка седмица от момента на планирането до подготовката за раждане: какво е вътрематочното развитие на бебето в съответната седмица, кои органи се образуват, кои вече са формирани и какво може да се почувства в този момент.

КАЛЕНДАР НА БРЕМЕННОСТТА:

1 триместър:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 (от първа до дванадесета гестационна седмици).

Най-важното изследване в този триместър е Първият скрининг или „двоен тест“ (на 11-14 седмици). Скринингът включва два етапа: преминаване на ултразвуково изследване в кабинета и вземане на кръв за анализ в специализирана лаборатория. Чрез ултразвука /преглед с ехограф/ се определя броя на фетусите, продължителността на бременността и точния размер на ембриона: СРЛ, НТ, размера на шията, носната кост и т.н.Според тези данни може да се каже колко добре бебето се развива в утробата.

2 триместър:

13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 (от тринадесета от двадесет и седма гестационна седмици).

Втори скрининг на II триместър (на 16-20 седмици). Вторият скрининг, като правило, се предписва при отклонения установени с I скрининг, по-рядко при заплаха от аборт. При отсъствие на отклонения може да бъде пропуснат вторият всеобхватен скрининг и може да се извърши само ембрионален ултразвук. Скрининг ултразвук на този период е насочен към определяне на “скелетната” структура на плода и развитието на неговите вътрешни органи.

3 триместър:

28 29 30 31 33 33 34 35 36 37 38 39 40 (от двадесет и осма до четиридесета гестационна седмици)

В третия триместър на бременността се извършва окончателно наблюдение на здравословното състояние на плода, наблюдава се положението на плода, оценява се функционалността на плацентата, ВЗЕМА СЕ РЕШЕНИЕ ЗА НАЧИНА НА РАЖДАНЕ. За това някъде на 30-36 гестационна седмица е предписан ембрионален ултразвук, а от 30-32 седмици кардиотокография (НСТ за кратко – регистрация на промени в сърдечната дейност на плода в зависимост от физическата му активност или маточните контракции).

В кабинета ще Ви баде извършена:

  • ДОПЛЕРОВА СОНОГРАФИЯ – изследване на съдовете на матката, плацентата и плода, способни да определят дали плода получава необходимото количество кислород и хранителни вещества;
  • КАРДИОТОКОГРАФИЯ – Кардиотокографията е диагностична процедура, по време на която се извършва непрекъснат запис на сърдечния ритъм, двигателната активност на бебето и контракциите на мускулите на матката.Целта на процедурата е да се идентифицират признаци на хипоксия, фетална анемия, аномалии в работата на сърцето (до вродени аномалии).