Какво представлява киста на яйчниците?

Какво представлява киста на яйчниците?

Какво представлява киста на яйчниците?

Какво представляват така наречените кисти на яйчниците?

Кисти на яйчниците наподобяват малки мехурчета, но са пълни с течност, които се развиват по яйчниците на жената. Повечето кисти са напълно безвредни, но някои може да доведат до проблеми като руптура, кървене или болка. Освен това някои кисти може да изискват хирургическа намеса за премахването им. Важно е да се разбере функцията на яйчниците и как кистите се развиват, затова започваме накратко за яйчниците.

Какво представляват яйчниците и каква е тяхната функция?

Жените обикновено имат два яйчници, които съхраняват и освобождават зрелите яйца. Всеки яйчник е с размера на орех и двата заемат противоположно място от двете страни на матката съответно от ляво и дясно. Всеки месец един от двата яйчника освобождава яйце и този процес се нарича овулация. Овулацията се случва около средата на месечния менструален цикъл на жената, но това също е строго индивидуално при всяка жена. Яйцето е оградено в торбичка, наречена фоликул на яйчниците. Яйцето расте вътре в яйчниците, докато естрогенът – хормон, освобождаван от яйчниците – подготвя матката за евентуална предстояща бременност. Естрогенът прави лигавицата на матката да нараства и да се уплътнява, така че да се подготви за имплантиране на оплодена яйцеклетка, което води до бременност. Този цикъл се случва всеки месец. Ако яйцето не е оплодена, съдържанието на матката след това се излющва, което води до началото на менструалния период.

Кой развива кисти на яйчниците?

Кистите на яйчниците са обичайно явление и засягат жените от всички възрасти. По-голямата част от кисти на яйчниците са функционални, т. е. те са продукт на хормонални колебания, които се случват по време на менструалния цикъл. Въпреки че те могат да станат проблематични, те не показват специфичен процес на заболяване. Повечето кисти на яйчниците не са ракови и са доброкачествени и много от тях изчезват от само себе си без лечение в течение на няколко седмици. Докато злокачествените кисти могат да бъдат свързани с рак на яйчниците, кистите на яйчниците обикновено не са ракови. Интересно е, че повечето кисти на яйчниците се появяват по време на детеродната възраст на жената.

Какви са признаците и видовете симптоми при кисти на яйчниците?

Обикновено се откриват по време на рутинен физически преглед случайно и при ултразвук, извършен по други причини. Въпреки това, симптомите могат да се появят, особено при големите кисти или при разкъсани такива.

 • Болка при сексуален контакт, особено с дълбоко проникване
 • Долна коремна или тазова болка. Тя може да бъде периодична или може да бъде тежка, внезапна или остра
 • Нередовни менструални периоди
 • Усещане за коремна пълнота или тазово налягане
 • Хронична тазова болка или болки в кръста през менструалния цикъл
 • Тазова болка след упражняване или енергична дейност
 • Болка или налягане при уриниране или движение на червата
 • Гадене и повръщане
 • Вагинална болка или петнист кръвоизлив от влагалището
 • Безплодие
 • Чувство на натиск при движение на червата
 • Подуване
 • Усещане за коремна пълнота
 • Киселини
 • Проблеми с контрола на уриниране

Ако кистата е разкъсана обикновено причинява силна болка, която идва внезапно. Това най-често се случва в средата на менструалния цикъл и често се случва след сексуален контакт или физическо упражнение.

Могат ли кистите на яйчниците да бъдат предотвратени?

Малко медицинска информация е на разположение относно начините за предотвратяване на кистите на яйчниците. Идентифицирани са някои рискови фактори за развитието на кисти на яйчниците като фамилна обремененост, хормонални нарушения, проблеми с щитовидната жлеза и т.н. Приемът на орални контрацептиви (противозачатъчни хапчета) предотвратява овулацията и поради това намалява вероятността от развитие на функционални кисти на яйчниците.

Каква е прогнозата за жена с кисти на яйчниците?

Перспективите за една жена, която има кисти на яйчниците зависи от вида и размера на кистите, както и възрастта на жената.

Развитието на функционалната киста на яйчниците зависи от хормоналната стимулация на яйчника. Една жена е по-вероятно да развие киста, ако тя все още има менструация и тялото й произвежда хормона естроген. Жените в постменопауза имат по-нисък риск за развитие на кисти, тъй като те вече не овулират или произвеждат значителни количества яйчникови хормони. Поради тази причина специалистите препоръчват отстраняване или биопсия на кистите на яйчниците при жени в постменопауза, особено ако кистите са по-големи от 5 см в диаметър.

Размерът на кистите на яйчниците се отнасят директно към скоростта, с която те се свиват. Като правило функционалните кисти са около 5 см в диаметър или по-малки и обикновено имат малко течност в тях. Стената на кистата обикновено е тънка, а вътрешната страна на стената е гладка. Един вагинален ултразвук може да разкрие тези характеристики. Повечето кисти по-малки от 5 см в диаметър са функционални кисти. Хирургическата намеса най-вероятно ще бъде необходима, за да се отстранят кисти по-големи от 10 см.

Ако имате притеснения, че може да имате киста или дори няколко кисти на яйчниците – обърнете се към гинеколог, за да се установи положението ви и да се избегнат евентуалните неприятни усложнения в бъдеще.

Related posts